In memoriam Coosje Wijzenbeek

Op 25 maart jl. overleed Coosje Wijzenbeek, vermaard vioolpedagoge, onverwacht op 72-jarige leeftijd. Vele bekende violisten hebben les van haar gehad, zoals Janine Jansen, Rosanne en Julia Philippens, Noa Wildschut, Carla Leurs, Hebe Mensinga, niet te vergeten onze “eigen” Amarins Wierdsma en vele anderen. Leerlingen werkten met Wijzenbeek aan hun ontwikkeling als solo-instrumentalist, daarnaast speelden ze allen in strijkkwartetten of andere kleine ensemble-verbanden en leerden ze orkestspel in Wijzenbeeks eigen strijkorkest De Fancy Fiddlers.

Meermalen hebben wij het voorrecht gehad om de Fancy Fiddlers in onze concertserie te zien optreden. Het was altijd een belevenis om de jonge violisten met hun aanstekelijk enthousiasme te horen musiceren; elk concert was een gebeurtenis die nog lang in het muzikale geheugen van de toehoorders bleef hangen.

De laatste keer dat de Fancy Fiddlers voor ons optraden was op 6 oktober 2019, in aanwezigheid van de oprichtster. Het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn geweest, want met het verscheiden van Coosje Wijzenbeek is het zeer de vraag of de Fancy Fiddlers als strijkersensemble kunnen doorgaan. Wij en allen die van hun uitvoeringen getuige zijn geweest zullen de herinnering aan dit bijzondere en unieke strijkersensemble in ieder geval koesteren.

Fancy Fiddlers


Herinneringen aan de uitvoeringen van de Fancy Fiddlers in Bunnik (rubriek "Dit heeft geklonken") en een terugblik van Amarins Wierdsma op haar tijd als Fancy Fiddler bij Coosje Wijzenbee:

Fancy Fiddlers