KROMME RIJN CONCERTEN

ARTO Bunnik Concert
11 januari 2009

Zondag jl, Bunnik, oude dorpskerk. Leden van het ARTO-Ensemble: Nancy Braithwaite klarinet, Guus Fabius cello en Prunella Pacey altviool, gaven samen met pianist Ian Gaukroger het eerste Kromme Rijn Concert van 2009. Zij die luisteren boven schaatsen verkozen, hoorden voornamelijk Engelse muziek, deels bekend, deels niet. Die keuze bleek niet verkeerd.

ARTO ensemble

Prunella Pacey en Ian Gaukroger begonnen met twee stukken van Edward Elgar: Chanson de Matin en Chanson de Nuit, in de uitvoering voor altviool en piano. Het 'Ochtendlied' is aanstekelijk vrolijk en geniet mede om die reden meer bekendheid dan het eerder gecomponeerde 'Nachtlied'. Dit is een ingetogen werk met meer diepgang. Beide stukken kregen de uitvoering die ze verdienen: warm, invoelend en waar nodig exuberant.

Als tweede op het programma stond 'Prelude, allegro en pastorale' voor klarinet en altviool van Rebecca Helferich Clarke. Een opmerkelijke zelden gehoorde combinatie van instrumenten van de hand van een in Nederland tamelijk onbekende componiste. Deze getalenteerde altvioliste, schreef vooral veel kamermuziek voor 'haar' instrument, waaronder het hier gehoorde stuk. De aantrekkelijke heldere uitvoering door Prunella Pacey en Nancy Braithwaite maakte dit tot het hoogtepunt van het concert.

Als laatste werk voor de pauze klonk een eveneens zelden gehoord trio voor klarinet, cello en piano van John Ireland. Dit werk werd lange tijd verloren gewaand. Naar cellist Guus Fabius vertelde, die het trio samen met Nancy Braithwaite en Ian Gaukroger speelde, maakten wij waarschijnlijk de Nederlandse première-uitvoering mee. Het is een stuk met pastorale aspecten waarin het Engelse landschap op vele plekken doorschemert. De uitvoering was fris en knisperend.

Na de pauze klonken als eerste twee vroege stukken voor altviool en piano van Frank Bridge. Het Allegro Appassionato is uitbundig en zelfbewust, het Pensiero ingetogen en stil. Prachtige heldere uitvoeringen door Prunella Pacey en Ian Gaukroger.

Tot slot klonk het indrukwekkende trio voor piano, klarinet en cello van Johannes Brahms. Het behoort tot de late werken van deze grootmeester van de Romantiek. De uitvoering door Nancy Braithwaite, Guus Fabius en Ian Gaukroger loste vele wensen in.

Jan van Hasselt