KROMME RIJN CONCERTEN

13 december 2009

La Rondine

La Rondine is een ensemble van blazers en piano, met een zeer veelzijdig repertoire. Dat strekt zich uit van Mozart en Beethoven, via de negentiende-eeuwse Saint-Saëns, tot aan onze tijd. In de twintigste eeuw maakten Engelse en Franse componisten, maar ook de Braziliaan Villa-Lobos, graag gebruik van de rijke klankkleuren van een blazersensemble.

Recensie

Gepassioneerde houtblazers in Bunnik

Een stralende winterse zondagmiddag kreeg extra glans tijdens een uitvoering van La Rondine in de oude dorpskerk van Bunnik. Dit ensemble van blazers en piano brengt in wisselende samenstelling een veelzijdig repertoire ten gehore. Op 13 december speelden pianiste Mariken Zandvliet, klarinettiste Nancy Braithwaite, hoboïste Ingrid Nissen en fagottist Jonathan Reeder een kleurrijk programma met muziek uit Europa en Zuid-Amerika.

De programmaopbouw voor en na de pauze was vergelijkbaar: een introductie uit de late klassiek Weense school, gevolgd door een Braziliaanse intermezzo en afgesloten met een neoklassiek Frans muziekstuk.

Voor de pauze vormde het trio voor hobo, fagot en piano van de Braziliaan Heitor de Villa-Lobos het muzikale hoogtepunt. Zinderende en sterk ritmische muziek waarin de musici schitterden, zowel individueel als in samenspel. Voorafgaand daaraan klonk opgewekte balletmuziek van Ludwig van Beethoven in een arrangement voor hobo, klarinet en piano naast een dromerig en zwoel kabbelend gondellied van Felix Mendelssohn Bartholdy. Ter afsluiting een snel, virtuoos en evenwichtig uitgevoerd trio voor hobo, fagot en piano van de Fransman Jean Français.

Na de pauze een lieflijk klinkend en soepel gespeeld concertstuk van Mendelssohn in zetting voor klarinet, fagot en piano, gevolgd door een betoverend en met passie vertolkt duo voor hobo en piano van de Villa-Lobos. Het concert sloot af met een sprankelende en elegante uitvoering van het aanstekelijke trio voor hobo, fagot en piano van Francis Poulenc.

We zien uit naar een nieuw optreden van La Rondine in Bunnik.


Jan van Hasselt