KROMME RIJN CONCERTEN

17 januari 2010

Arto Ensemble en Faïsca Kwartet

Regelmatig treedt het Arto Ensemble op met hun muzikale vrienden. Dit keer met de jeugdige leden van het Faïsca Kwartet: Wiesje Nuiver, viool, Amarins Wierdsma, viool, Hannah Strijbos, altviool en Keimpke Zigterman, cello. Zij studeren alle vier aan het Amsterdams conservatorium en wonnen in 2007 de eerste prijs op het internationale kamermuziekconcours “Charles Hennen”.

Klik hier voor het programma.

Recensie

Sneeuw op snaren

Terwijl de winter een pauze leek te houden, vond zondagmiddag 17 januari 2010 in een bijna volledig bezette oude dorpskerk van Bunnik een bijzonder concert plaats. Voor 121 volwassenen en circa 20 kinderen, speelden acht strijkers een zowel qua muzikale vorm als sfeer en intensiteit divers programma. Leden van het ARTO-ensemble en vrienden alsmede het Faïsca Kwartet brachten een duo, een strijkkwartet en een strijkoctet ten gehore. Bijzonder is dat de gespeelde stukken binnen hun genre tot de absolute hoogtepunten worden gerekend.

Violiste Elisabeth Perry en altviolist Richard Wolfe begonnen met de drie Madrigalen voor viool en altviool van de Tsjechische componist Bohuslav Martinů. De madrigalen, geschreven in 1947 terwijl Martinů herstellende was van een ernstig ongeval, zijn virtuoos van opzet met twee robuuste hoekdelen die door de uitvoerenden helder en elegant werden weergegeven. Het middendeel, met demper gespeeld, kreeg een ingetogen, als met sneeuw bedekte uitvoering.

Het jonge Faïsca Kwartet, bestaande uit de muziekstudenten Wiesje Nuiver en Amarins Wierdsma viool, Hannah Strijbos altviool en Keimpe Zigterman cello, had zichzelf een hoog doel gesteld: uitvoering van het 8e strijkkwartet van Dmitri Shostakovitch, opgedragen aan ‘de slachtoffers van het fascisme’. Geschreven tijdens een bezoek aan het verwoeste Dresden, is dit intense kwartet somber en opstandig tegelijk, met hier en daar een sprankje hoop. Het bevat citaten uit eerder werk en wordt overkoepeld door een uit de eerste letters van de naam van de componist gevormd thema. De jonge spelers realiseerden een ontroerende en volwassen uitvoering die een belofte inhoudt voor de toekomst. Mooi samenspel met respect voor de vele nuances in de muziek en voor elkaars inbreng.

Na de pauze betraden Elisabeth Perry en Richard Wolfe samen met twee leden van het ARTO-ensemble, Prunella Pacey altviool en Guus Fabius cello, en het Faïsca Kwartet het podium voor een uitvoering van het octet voor strijkers van Felix Mendelssohn Bartholdy. Dit charmante en bruisende stuk biedt alle acht strijkers een individuele inbreng. Het kreeg een frisse en aanstekelijke uitvoering waarbij de jonge musici hun enthousiasme wisten over te brengen op het hele ensemble.


Jan van Hasselt