KROMME RIJN CONCERTEN

11 april 2010

Rietveld Ensemble

Het Rietveld Ensemble is opgericht in 2007. Het ensemble wordt gevormd door 4 musici uit de omgeving van Utrecht: Elisabeth Perry, viool, Matthias Naegele, cello, Nancy Braithwaite, klarinet en Ernst Munneke, piano.

Recensie

Eigentijdse klanken

Zondagmiddag 11 april vond in de Bunnikse oude dorpskerk het laatste Kromme Rijn Concert plaats van het seizoen 2009/2010. Het Rietveld Ensemble, bestaande uit Nancy Braithwaite klarinet, Ernst Munneke piano, Elisabeth Perry viool en Matthias Naegele cello, speelde een programma met ouder en eigentijds repertoire.

Pianist en strijkers begonnen met een trio van Joseph Haydn in E groot, Hoboken XV, nummer 28. Meteen al in het eerste deel creëert Haydn een mysterieuze, dreigende sfeer, die het gehele werk domineert. De pianopartij is leidend. Ze werd met verve gespeeld. De strijkers boden waar mogelijk uitstekend weerwerk en het geheel leverde mooi samenspel.

Hierna trad het hele ensemble aan voor het Second Piano Quartet uit 1995 van de in 1938 geboren Amerikaanse componist William Bolcom. In dit eigentijdse stuk worden verschillende stijlen en technieken gecombineerd tot spannende, sterk ritmische muziek met veel syncopen. De klarinet treedt regelmatig op als melodie-instrument. Het stuk kreeg een overtuigende, bevlogen uitvoering.

Na de pauze betraden wederom alle musici het podium voor een uitvoering van twee delen van het uit 1982 daterende Quartet van de eveneens Amerikaanse componist Peter Schickele, geboren in 1935. Ook deze delen bieden een eigentijds klankidioom met veel unisono-passages in een sterk ritmische structuur. Ze kregen een enthousiaste vertolking.

Een warme en tegelijk heldere uitvoering van het melancholische pianotrio op. 66 van Felix Mendelssohn sloot zowel dit concert als het aan deze componist gewijde seizoen stijlvol af.

Jan van Hasselt

Klik hier voor het programma