KROMME RIJN CONCERTEN

13 februari 2011

Spinoza Quartet
m.m.v. Nancy Braithwaite, klarinet

Het Spinoza Kwartet dankt zijn ontstaan aan het feit dat in 1993 Elisabeth Perry gevraagd werd een strijkkwartet te vormen voor een concert in het Vincent van Gogh museum in Amsterdam. Het kwartet richtte zich op het Engelse en klassieke repertoire en had daarmee veel succes. Zo nam het cd’s op met het vierde strijkkwartet van Michael Nyman en het pianokwintet van Margot Wright. Naast violiste Elisabeth Perry bestaat het Spinoza Kwartet uit Richard Wolfe, viool, Prunella Pacey, altviool en Michael Stirling, cello.

Recensie

Romantisch Kromme Rijn Concert op wereldniveau in Bunnik

Zondagmiddag 13 februari gaven het Spinoza Quartet en klarinettiste Nancy Braithwaite een concert waarvan vooral het laatste deel een weldaad betekende voor romantische zielen. In een goedgevulde dorpskerk begonnen Elisabeth Perry en Richard Wolfe, viool, Prunella Pacey, altviool en Michael Stirling, cello, met het 10e strijkkwartet van Ludwig van Beethoven. Dit diepgravende werk kreeg een aandachtige uitvoering waarbij het hechte samenspel intense momenten opleverde. Vooral het tweede deel vormde een volmaakte eenheid.

Spinoza Quartet

Hierna volgde een uitvoering van het klarinetkwintet van de Nederlandse componist Tristan Keuris. Dit weinig gehoorde, intrigerende kwintet werd geschreven voor klarinettist George Pieterson en het Orlandokwartet. Deze middag hoorden we strak en mooi samenspel.

Na de pauze gaven alle musici een uitvoering van het klarinetkwintet van Johannes Brahms, een van de hoogtepunten uit de romantiek. Dit op het spel van Richard Mühlfeld geïnspireerde werk werd op betoverende wijze ten gehore gebracht. Het fabelachtige spel van Nancy Braithwaite zou Brahms ongetwijfeld tot meer composities voor klarinet geïnspireerd hebben. Het Spinoza Quartet accompagneerde subliem en fluweelzacht. Hoogtepunt vormde het tweede deel waarin door hartstochtelijk samenspel het aardse bestaan en de liefde in volmaakte helderheid verklaard leken te worden.


Jan van Hasselt

Zie het het programma