KROMME RIJN CONCERTEN

20 maart 2011

Arto Ensemble
m.m.v. Amarins Wierdsma, viool
en Andrew Wright, piano

De artistieke kern van de Kromme Rijn Concerten wordt al sinds 1996 gevormd door het Arto Ensemble. De oorspronkelijke combinatie van muziekinstrumenten, klarinet, altviool, cello en piano, geeft toegang tot een breed repertoire. Daarnaast biedt deze bijzondere samenstelling volop gelegenheid voor het optreden samen met gastmusici, zoals violiste Amarins Wierdsma en pianist Andrew Wright op het concert van 20 maart 2011. Tijdens dit concert vindt de wereldpremière plaats van het klarinettrio van Roel van Oosten, gecomponeerd in opdracht van het Arto Ensemble ter gelegenheid van het derde lustrum van de Kromme Rijn Concerten.

Zie

Recensie

Jubileum Kromme Rijn Concerten met wereldpremière

Zondagmiddag 20 maart vond in de Oude Dorpskerk van Bunnik een feestelijke uitvoering plaats ter gelegenheid van 15 jaar ARTO-ensemble en Kromme Rijn Concerten. Amarins Wierdsma, viool en Andrew Wright, piano begonnen met een sprankelende uitvoering van Beethovens vioolsonate opus 12, nr. 2. Als meest zonnige van de aan leermeester Salieri opgedragen sonaten treft nummer 2 een opgewekte toon die toch geheel ‘Beethoven eigen’ is. Deze werd in groeiend samenspel goed getroffen. Hierna vond de wereldpremière plaats van het speciaal voor dit jubileum geschreven ‘Metamorphosen’ van de Nederlandse componist Roel van Oosten. Hij leidde zijn stuk in, samen met Nancy Braithwaite, klarinet, Prunella Pacey, altviool en Guus Fabius, cello. Het bleek een verrassend aantrekkelijk werk waarin ritmische, klankrijke passages afgewisseld werden door bezonken en ijle delen. Het werd door de oprichters van Kromme Rijn Concerten met verve en zichtbaar plezier gespeeld.

Na de pauze werd het feest voortgezet met drie korte werken uit het virtuoso-repertoire voor viool en piano. Tweede generatie Kromme Rijn musici Amarins Wierdsma en Andrew Wright speelden een deel uit de vier stukken van Josef Suk en Introduction et Tarantelle van Pablo de Sarasate. Feestelijke muziek waarin violiste en pianist mooie techniek lieten zien en horen.

Het jubileumconcert werd afgesloten met een uitvoering van het derde pianokwartet op. 60 van Johannes Brahms. Mooi, harmonieus samenspel tussen de strijkers onderling en met de nu eens leidende, dan weer volgende pianopartij. Een hartverwarmende uitvoering waarvan de mooie cellosolo uit het 3e deel en het begin van het 4e deel met lucide samenspel tussen viool en piano, tot de hoogtepunten behoorden.

Jan van Hasselt