KROMME RIJN CONCERTEN

15 mei 2011

Arto Ensemble en vrienden

Om kamermuziek in diverse bezettingen te kunnen uitvoeren, treden leden van het Arto Ensemble regelmatig op met hun muzikale vrienden. Zo hoort u tijdens het concert van 15 mei 2011 behalve de leden van dit ensemble, violiste Elisabeth Perry, contrabassist Quirijn van Regteren Altena, Jonathan Reeder, fagot en Sergei Dovgaliuk, hoorn.

Zie het programma

Recensie

Schalks slot jubileumjaar Kromme Rijn Concerten

Waar voetbalfans elders aan hun trekken kwamen, konden muziekliefhebbers zondagmiddag 15 mei genieten van het laatste Kromme Rijn Concert van dit seizoen. In de Oude Dorpskerk van Bunnik speelde het ARTO-ensemble: Nancy Braithwaite, klarinet, Prunella Pacey, altviool en Guus Fabius, cello, samen met Elisabeth Perry, viool, Quirijn van Regteren Altena, contrabas, Jonathan Reeder, fagot en Sergei Dovgaliouk, hoorn een aantrekkelijk programma. De aftrap was al meteen raak met het interessante septet van de Nederlandse componist Jan Koetsier. Vier lieflijke delen met een overwegend landelijk karakter, waarin blazers en strijkers vaak mooi harmoniëren. Het stuk kreeg een sprankelende uitvoering.

Hierna klonk een knappe bewerking van het bekende toondicht ´Till Eulenspiegels lustige Streiche’ van Richard Strauss. De Weense componist Franz Hasenöhrl arrangeerde dit orkestwerk ‘einmal anders’ voor hoorn, viool, klarinet, cello en contrabas. Een ondeugend stuk waarin het laatromantische, Strauss- eigen pathos tot hanteerbare proporties was teruggebracht. De musici realiseerden met zichtbaar plezier een schalks tintelende uitvoering.

Na de pauze klonk het septet opus 20 van Ludwig van Beethoven. Dit aan keizerin Maria Theresia opgedragen werk was al in Beethovens tijd geliefd en is dat nog steeds. We hoorden een warme, evenwichtige uitvoering. Soepel samenspel en puur speelplezier, vooral in het vierde deel, thema met variaties. Al met al een gloedvolle afsluiting van een succesvol jubileumseizoen Kromme Rijn Concerten.

Jan van Hasselt