KROMME RIJN CONCERTEN

8 november 2009

Engadin Kwartet m.m.v. Nick Harris, piano
Jong Talent Concert

Op deze middag kunt u kennismaken met een nieuw onderdeel van de Kromme Rijn Concerten, het Jong Talent Concert. Dit jaar wordt het gegeven door het Engadin Kwartet, dat bestaat uit de violisten Amarins Wierdsma en Jeanine van Amsterdam, altviolist León van den Berg en cellist Anton Spronk. Zij leerden elkaar kennen bij de ‘Fancy Fiddlers’, geleid door Coosje Wijzenbeek. Het kwartet kreeg lessen van onder andere Elisabeth Perry en Mark Lubotsky. Ze traden op in Gasuniegebouw in Groningen, Hotel Val Sinestra in Zwitserland en tijdens het internationaal kamermuziekfestival in Utrecht (2009), waarvan Janine Jansen de artistiek leider is. Het Engadin kwartet werkte eerder samen met mezzosopraan Leonore van Sloten en klarinettiste Nancy Braithwaite. Vandaag is de jonge Amerikaanse pianist Nick Harris hun gast.

Voor details zie: het programma

Recensie

Jong talent met volwassen uitvoering

Door de wisseling naar wintertijd begon zondagmiddag 30 oktober het Jong Talent Concert in de Bunnikse serie Kromme Rijn Concerten gevoelsmatig een uur te laat. Bezoekers van de Oude Dorpskerk werden echter verrast door een stevig programma, ten gehore gebracht door merkbaar uitgeslapen (bijna)twintigers: de veelbelovende jonge musici van het Engadinkwartet en de eveneens beloftevolle pianist Nicholas Harris. Het kwartet, bestaande uit violisten Amarins Wierdsma en Jeanine van Amsterdam, altviolist León van den Berg en cellist Anton Spronk begon met het geliefde Rosamunde kwartet van Franz Schubert, die maar net iets ouder was bij het schrijven ervan. Twee noodzakelijke eigenschappen voor een kwartet vielen bij de uitvoerenden onmiddellijk op: uitstekende onderlinge communicatie en de mogelijkheid om niet alleen forte maar ook pianissimo te spelen. Een intieme uitvoering met fraaie Schubert-achtige melancholie werd ons deel. Volgde een gedeelte uit de Vier stukken voor strijkkwartet opus 81 van Felix Mendelssohn. De leden van het Engadinkwartet voelden zich hier merkbaar beter thuis en realiseerden een sprankelende uitvoering.

Engadin kwartet met Nick Harris

Hoogtepunt van de middag vormde het Pianokwintet opus 34 van (destijds dertiger) Johannes Brahms. Hiertoe voegde pianist Nicholas Harris zich bij het kwartet en ontstond gepassioneerd samenspel. In perfecte harmonie tussen piano en strijkers werd met mooi opgebouwde, dramatische spanningsbogen een volwassen uitvoering gerealiseerd. Bijzonder ontroerend was het tweede deel, Andante, un poco adagio, waarin met subtiele klankkleuren een ideale wereld werd geschilderd. Deze uitvoering wekt het verlangen van de talentvolle jonge musici nog veel te horen.

Jan van Hasselt