KROMME RIJN CONCERTEN

11 december 2011

Rietveld Ensemble
Meet the composer, Robin de Raaff

De namen van de leden van het Rietveld Ensemble zullen de regelmatige bezoekers van de KRC vertrouwd in de oren klinken: Nancy Braithwaite (klarinet), Elisabeth Perry (viool), Matthias Naegele (cello) en Ernst Munneke (piano). Het zijn gepassioneerde musici, die elkaar gevonden hebben in hun liefde voor klassieke en moderne kamermuziek. Ze wonen in de buurt van Utrecht, de woonplaats van de beroemde architect Gerrit Rietveld (1888-1964). Het ensemble treedt op in alle mogelijke combinaties. U kunt hen horen in het standaardrepertoire (Haydn, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms,) maar ook in minder bekende composities en wereldpremières. Op 11 december voeren zij onder meer uit ‘Un visage d’emprunt’ (1999) van de Nederlandse componist Robin de Raaff, die bij zijn compositie een inleiding zal houden.

Voor details zie de programmafolder

Recensie

Afwezige componist toch winnaar

De bezoekers van de Oude Dorpskerk in Bunnik die op zondagmiddag 11 december het Kromme Rijn Concert bijwoonden stond een teleurstelling te wachten. Door ziekte kon componist Robin de Raaff geen toelichting geven op zijn werk. Het werd desondanks een goed concert.

Leden van het Rietveld Ensemble, bestaande uit klarinettiste Nancy Braithwaite, violiste Elisabeth Perry, cellist Matthias Naegele en pianist Ernst Munneke, begonnen met een aangename uitvoering van het trio uit 1996 voor viool, klarinet en piano van de Italiaanse operacomponist Gian Carlo Menotti. Dit werk biedt een kleurrijk spectrum van aansprekende thema´s met ruimte voor ´belcanto’. Hierna volgde het eerste pianotrio van Franz Schubert. Het kreeg een wat aarzelende uitvoering waarin het soms zoeken was naar een gezamenlijke interpretatie. Pas in het derde en vierde deel kwamen de musici los van de noten en kwam de grandeur van dit sublieme werk tot uiting.

Hoogtepunt van de middag vormde het kwartet ‘Un visage d’emprunt’ (‘Een geleend gezicht’) voor klarinet, viool, cello en piano van Robin de Raaff. De gecompliceerde compositie begint en eindigt met een indringende klarinetsolo. Daar tussenin creëren de afzonderlijke musici fragiele klankzuilen die gezamenlijk intrigerende, doorzichtige bouwwerken vormen waarin het winterlicht vrij spel heeft. De musici hadden duidelijk affiniteit met deze aantrekkelijke compositie die hun technische en muzikale kunnen ten volle aansprak. Het programma sloot af met een kwartet van de in 1940 overleden Oostenrijkse componist Walter Rabl. Romantiek met aansprekende thema’s, waarbij de musici zich als vissen in het water voelden. Een zorgeloos slot van dit concert.

Jan van Hasselt