KROMME RIJN CONCERTEN

12 februari 2012

Prunella Pacey, altviool
Nancy Braithwaite, klarinet
Andrew Wright, piano

Op deze middag kunt u kennismaken met drie componisten wier geboortedag tijdens deze concertserie gememoreerd wordt: de Nederlandse componist Rudolf Escher, Jean Françaix en Claude Debussy. Van de eerste twee horen we een trio voor altviool, klarinet en piano, uitgevoerd door Prunella Pacey en Nancy Braithwaite, altvioliste en klarinettiste van het ARTO-ensemble, bijgestaan door de jonge Amerikaanse pianist Andrew Wright. Deze pianist, die nu bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeert, speelt naast klassieke werken veel hedendaagse muziek. Hij komt daarom goed tot zijn recht in dit concert, waar klassieke composities van Haydn, Schubert en Fauré worden afgewisseld door werken die geschreven werden in de twintigste eeuw.

Zie het programma

Recensie

Hartverwarmende klanken bij winters Kromme Rijn Concert

Terwijl buiten op de ijsbaan nog volop schaatspret heerste en elders voorbereidingen voor Carnaval getroffen werden, konden bezoekers van de Oude Dorpskerk in Bunnik op zondagmiddag 12 februari genieten van een tegen de vrieskou opgewassen kamermuziekprogramma. Klarinettiste Nancy Braithwaite, altvioliste Prunella Pacey en pianist Andrew Wright begonnen dit Kromme Rijn Concert met een aansprekende uitvoering van de bekende Vocalise van Sergeï Rachmaninov. Eenmaal warmgespeeld volgde de sprankelende Serenade Espagnole voor altviool en piano van Alexander Glazunov. Zonnige muziek, warm en lichtvoetig tot klinken gebracht. Rudolph Eschers Trio zette de aanwezigen weer stevig met de voeten op de grond. Indringende muziek, veelal rapsodiërend van opbouw, waarin de ongelijksoortige instrumenten prachtig tot een eenheid van klank en kleur kwamen. Buitengewoon mooi samenspel. De hierop volgende Rhapsodie voor klarinet en piano van Claude Debussy kreeg een charmante uitvoering.

Na de pauze klonk één van de Londense Trio’s van Joseph Haydn, oorspronkelijk voor twee dwarsfluiten en continuo. De heldere uitvoering vormde een uitstekend voorbeeld voor jonge muzikanten. Er was echter maar een handje vol kinderen getuige van deze speelse vertolking. Wellicht eveneens ter aanmoediging van de jeugd gaf Andrew Wright vervolgens een virtuoos parelende uitvoering van de impromptu in Es majeur van Franz Schubert, waarin denkbeeldige sneeuwvlokjes door de kerk zweefden. Tot slot brachten de musici samen het schelmse Trio van Jean Françaix ten gehore. Een wervelende uitvoering waarvan niet alleen de luisteraars maar ook de musici zichtbaar genoten.

Jan van Hasselt