KROMME RIJN CONCERTEN

20 mei 2012

Arto Ensemble en vrienden
Meet the composer, Thomas Oboe Lee

Net als in december 2011 (met Robin de Raaff), organiseert Kromme Rijn Concerten op 20 mei 2012 een concert waarbij de componist zijn werk persoonlijk komt toelichten. Het gaat hier om het octet voor strijkers en blazers van de in Peking geboren (1945) Thomas Oboe Lee, dat vandaag voor het eerst wordt uitgevoerd. Als bezoeker van dit concert bent u dus getuige van een wereldpremière! Het wordt uitgevoerd door leden van het ARTO-ensemble en hun muzikale vrienden: Elisabeth Perry en Melissa Ussery, viool; Prunella Pacey, altviool; Guus Fabius, cello; Quirijn van Regteren Altena, contrabas; Nancy Braithwaite, klarinet; Louis van Nunen, fagot; Sergeï Dovgaliouk, hoorn. Na de pauze kunt u hen ook horen in het bekende Octet in F Groot, een beroemd werk dat Franz Schubert schreef voor een ensemble in dezelfde samenstelling als de hedendaagse componist Lee.

Voor meer informatie zie het programma

Recensie

Vuurdoop in Bunnik

Terwijl buiten de temperatuur naar zomerse waarden steeg, waren zondagmiddag 20 mei bezoekers van de Oude Dorpskerk in Bunnik getuige van de wereldpremière van het octet voor twee violen, altviool, cello, contrabas, klarinet, fagot en hoorn van de productieve Chinees-Amerikaanse componist Thomas Oboe Lee. Deze lichtte zijn opus-nummer 144 kort toe, waarna de plechtigheid door het Emmelos Ensemble, bestaande uit Elisabeth Perry en Mellisa Ussery, viool, Prunella Pacey, altviool, Guus Fabius, cello, Quirijn van Regteren Altena, contrabas, Nancy Braithwaite, klarinet, Louis van Nunen, fagot en Sergei Dovgaliouk, hoorn werd voltrokken. We hoorden een verrassend en volwassen werk waarin met gebruik van gedreven ritmiek en gepassioneerde instrumentatie heldere thema’s worden uitgewerkt. In zes delen klinken beknopte maar krachtige muzikale statements waarin met subtiele klankcombinaties de individuele instrumenten samen en naast elkaar worden geplaatst. De vele dansritmes verraden de Braziliaanse jeugd van de componist. De musici hadden zichtbaar plezier in het tot leven brengen van deze bijzondere creatie en realiseerden een overtuigende uitvoering die ook bij het publiek zeer in de smaak viel.

Als tegenwicht tegen deze jeugdige compositie klonk verder het al bijna twee eeuwen geliefde octet voor gelijke bezetting van Franz Schubert, een meesterwerk uit 1824. Het behoort tot de opgewektere werken van Schubert. We hoorden een enthousiaste en genuanceerde uitvoering waarin op ieder moment sprake was van attent samenspel. Met een roffel op de houten bankjes (!) van de Oude Dorpskerk dankte het publiek de musici.

Jan van Hasselt