KROMME RIJN CONCERTEN

26 september 2012

The Royal Wind Music speelt in Bunnik

The Royal Wind Music is een ensemble dat bestaat uit dertien musici uit acht verschillende landen die muziek maken met een verzameling van meer dan 45 renaissanceblokfluiten. De groep werd in 1997 opgericht door Paul Leenhouts en richt zich op de uitvoering van Nederlandse, Engelse, Duitse, Spaanse en Italiaanse instrumentale muziek uit de periode 1520-1640. De programma’s van het ensemble combineren pas herontdekte composities uit de Renaissance met bekender repertoire en worden in zijn geheel uit het hoofd gespeeld. Op dit moment bevat de groep musici uit Duitsland, Engeland, Hongarije, Nederland, Portugal, Spanje, Zuid-Korea en Taiwan. Alle leden van het ensemble hebben gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam.

Stephanie Brandt • Francesca Clements • Eva Gemeinhardt • Arwieke Glas • Hester Groenleer • Dianne Heijstee • Kyuri Kim • Dorottya Kis • Andrew Levy • Yi-Chang Liang • Marco Magalhães • María Martínez Ayerza • Filipa Margarida Pereira • Anna Stegmann: renaissanceblokfluiten

De verzameling instrumenten van The Royal Wind Music werd gemaakt door Adriana Breukink (Nederland) en Bob Marvin (Canada). Beiden gingen bij de bouw van de instrumenten uit van voorbeelden van Bassano uit de collectie van het Kunsthistorisches Museum in Wenen. De renaissanceblokfluiten van het ensemble variëren in lengte van een sopranino van 15 cm tot een drie meter lange sub-contrabasblokfluit die met renaissanceprincipes als uitgangspunt in 1998 werd ontworpen door Adriana Breukink, Winfried Hackl en Paul Leenhouts.

Bekijk het programma, met een uitgebreide toelichting

Recensie

Vorstelijk Kromme Rijn Concert door The Royal Wind Music

Op 23 september vond in de Gaarde in Bunnik een spectaculair Kromme Rijn Concert plaats. Het Nederlandse gezelschap The Royal Wind Music gaf een uitvoering op renaissanceblokfluiten van 16e eeuwse muziek van Franco-Vlaamse componisten aan Europese hoven. Het consort bestaande uit Stephanie Brandt, Francesca Clements, Eva Gemeinhardt, Arwieke Glas, Hester Groenleer, Dianne Heijstee, Kyuri Kim, Dorottya Kis, Andrew Levy, Yi-Chang Liang, Marco Magalhães, María Martinez Ayerza, Filipa Margarida Pereira en Anna Stegmann bespeelde afwisselend diverse fluiten. Het instrumentarium bestond uit zo’n 45 blokfluiten, van de zeer kleine sopranino tot de immens grote subcontrabasblokfluit.

Een volle zaal genoot ademloos van een gevarieerd programma met werken van bekende componisten als Orlando de Lassus en Josquin Desprez en minder bekende meesters uit de renaissance-periode. De uitgevoerde stukken vergden veelal een eigen bezetting, met een keuze uit de beschikbare registers. De veertien jonge musici legden een fenomenale souplesse aan de dag, niet alleen bij het wisselen tussen de verschillende instrumenten maar ook in het spelen van uiteenlopende rollen: nu eens in het hoge register, dan weer in de lage of midden registers. Het consort realiseerde bijna steeds een bewonderenswaardige eenheid van klank met helder getekende muzikale lijnen en fraaie versieringen. De gespeelde stukken gaven de musici volop gelegenheid hun veelzijdigheid te tonen waarbij de programmering een aantrekkelijke afwisseling bood tussen verstilde, hemelse klanken en aardse, ritmische dansen. The Royal Wind Music: een consort om in de gaten te houden.

Jan van Hasselt