KROMME RIJN CONCERTEN

27 januari 2012

Jong vocaal talent

De Stichting Studio 32 is opgericht door zangpedagoge Henny Yana Diemer, hoofdvakdocente Utrechts Conservatorium. Rosina Fabius, Charlotte Houberg, Leonie van Rheden, Floor van der Sluis; Michael Wilmering en Iris van Wijnen zingen, aan de piano begeleid door Felix Justin, liederen, aria’s en duetten. Voor de pauze worden liederen uit het kamermuziekrepertoire ten gehore gebracht. Na de pauze ligt het accent op aria’s en duetten uit de operaliteratuur.

Recensie

Hartverwarmende zang van jonge toptalenten

'Mise en scene' Hugo Wolf

Terwijl zondagmiddag 27 januari 2013 het winterlandschap in rap tempo ten prooi viel aan de invallende dooi gaven leden van de conservatoriumzangklas Studio 32 Utrecht van Henny Diemer een hartverwarmend concert in De Gaarde te Bunnik. Bij dit tweede Jong Talent Concert in de serie Kromme Rijn Concerten voerden Rosina Fabius, Charlotte Houberg, Leonie van Rheden, Floor van der Sluis, Michael Wilmering en Iris van Wijnen liederen, aria’s en duetten uit, aan de piano begeleid door afwisselend Kanako Inoue en Felix Justin.

In het liedgedeelte lag het accent op romantisch repertoire uit Rusland, Balkan en West-Europa. Van Antonín Dvořák en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski klonken weemoedige zigeunerliederen en van Sergei Rachmaninoff was een mooi soldatenlied te horen. Van Hector Berlioz klonk het eerste deel uit de cyclus Les Nuits d’été en van Johannes Brahms waren enkele liederen en het schalkse “Och Mod’r, ich well en Ding han!” te horen. Ontroerend waren liederen uit de cyclus “Das Italienisches Liederbuch”van Hugo Wolf, meester van het satirische lied. Zij werden met mise en scene uitgevoerd.

Na de pauze hoorden we aria’s en duetten uit de operaliteratuur. Uit de barok waren Georg Friedrich Händel en Christoph Willibald von Gluck vertegenwoordigd. Verder klonken onder meer bekende aria’s van Wolfgang Amadeus Mozart en Josef Haydn. Het romantische repertoire was vertegenwoordigd met werken van Guiseppe Verdi, Gioacchino Rossini en Jules Massenet.

Opvallend was het uitzonderlijk hoge niveau van zowel zang als presentatie. Ook de begeleiding, zowel door Kanako Inuoe als Felix Justin was zeer precies en expressief. Alle zangers verdienen veel lof voor hun fraaie en aansprekende vertolkingen. Het zou onjuist zijn om enkele namen in het bijzonder te noemen, omdat hier louter jonge toptalenten optraden die allen aan het begin staan van een gloedvolle carrière. Kortom, een ontroerend concert met een talrijk, enthousiast en dankbaar publiek. Voor herhaling vatbaar.

Van links naar rechts: pianisten Kanako Inoue en Felix Justin, en de zangers Iris van Wijnen, Charlotte Houberg, Michael Wilmering, Leonie van Rheden, Floor van der Sluis en Rosina Fabius.

Jan van Hasselt