KROMME RIJN CONCERTEN

3 maart 2013

Verborgen juwelen uit de negentiende eeuw

Muzikaal schatgraven in Bunnik

Nancy Braithwaite, klarinet, Guus Fabius, cello en Vaughan Schlepp, piano toveren enkele ‘Verborgen Juwelen’ uit de muziekliteratuur te voorschijn.
Zie de programmafolder voor een overzicht en informatie over de uitvoerenden.

Recensie

Fonkelende muzikale edelstenen

Zondagmiddag 3 maart 2013 werden met succes enkele schatten opgegraven die doorgaans in de spelonken van het muzikale verleden verborgen blijven. Schatgravers waren klarinettiste Nancy Braithwaite, cellist Guus Fabius en pianist Vaughan Schlepp. Zij begonnen met het ‘Grand Trio Concertante’ van de Tsjech Adalbert Gyrowetz, tijdgenoot van onder meer Wolfgang Amadeus Mozart, waarmee een duidelijke muzikale verwantschap bestaat. Het trio is een aangenaam open stuk waarin de aandacht eerlijk is verdeeld over de drie instrumentale stemmen. De musici brachten dit juweeltje met zichtbaar plezier tot leven.

Hierna klonk het ‘Trio Pathétique’ van de Rus Michail Glinka. Merkbaar zwaarmoediger van karakter en met meer individuele mogelijkheden tot expressie voor de musici. Zij maakten hier dankbaar gebruik van met als hoogtepunt het derde deel ‘Largo’ waarin smartelijke soli van cello en klarinet subliem uiting gaven aan emotionele strubbelingen van de Russische ziel. Het trio eindigt met een ritmisch geladen deel waarin de piano de lijnen weer samenpakt en het mentale evenwicht hersteld lijkt. Een hartstochtelijke uitvoering deed deze edelsteen fonkelen.

Het concert sloot af met een onopgesmukt trio van Oostenrijker Carl Frühling. In een stijl die doet denken aan Johannes Brahms ontrolt dit trio zich in lange lijnen, waarlangs de naderende lente gaande het stuk steeds nadrukkelijker naar binnen leek te sluipen. Een indringende uitvoering met excellent samenspel. Een enthousiast publiek dankte de musici.

Jan van Hasselt (Foto Rudi van Houten)