KROMME RIJN CONCERTEN

7 april 2013

Groots muziekspektakel in Bunnik voor
Kinderen van alle leeftijden

Deze middag in de Barbarakerk, ook de inleiding vooraf van Alice van Rossem om 13:45 uur. De kinderen mogen deze keer het gehele concert bijwonen en hebben een inleiding al op school kunnen volgen.

Zie ook het volledige programma
en de namen van de uitvoerenden.

Ademloos genieten in Bunnikse Barbarakerk

Terwijl de lente overtuigend voet aan land zette, vond zondagmiddag 7 april 2013 in de Barbarakerk een spectaculair Kromme Rijn Concert plaats. Een ongewoon groot aantal musici werd ter zijde gestaan door een verteller en een dirigent. Het bezoekersaantal bleek meegegroeid. Op het programma stonden twee interessante stukken voor muziektheater van Igor Stravinsky en Theo Loevendie.

Verteller Edwin Rutten, violiste Elisabeth Perry, contrabassist Boris Kozlov, trompettist Adriaan Kramer, trombonist Victor Belmonte, klarinettiste Nancy Braithwaite, fagottist Jonathan Reeder en slagwerker Peter Prommel begonnen onder leiding van dirigent Jonathan Waleson met L’Histoire du Soldat van de Rus Igor Stravinsky. Hierbij werd de vertaling van de Nederlandse theaterregisseur en verteller Carel Alphenaar gebruikt. Deze gaf het oorspronkelijke verhaal van Charles Ferdinand Ramuz een eigentijdse draai, die rasverteller Edwin Rutten gelegenheid bood tot komische en dramatische wendingen. En die op hun beurt uitstekend door de musici werden beantwoord en uitgewerkt. Zo ontstond voor een ademloos luisterend publiek een fraaie, inspirerende samenspraak waarbij de unieke muziek van Stravinsky geheel tot zijn recht kwam. Alle musici speelden overtuigend maar de violiste excelleerde in de vele virtuoze passages.

Na de pauze klonk van de Nederlandse componist Theo Loevendie De Nachtegaal, naar het bekende sprookje van H.C. Andersen. Ook hier mooi samenspel tussen musici en verteller. De laatste heeft in dit stuk beduidend meer tekst en de relatie tussen tekst en muziek is directer dan bij het werk van Stravinsky. Ontroerende verklanking van echte nachtegaal en kunstvogel door klarinet respectievelijk trompet.

Jan van Hasselt (foto's Rudi van Houten)