KROMME RIJN CONCERTEN

3 november 2013

Trio St. Petersburg
Muzikale verrassingen

Concert in MFA Kersentuin met hoorngeschal

MFA Kersentuin is nog niet officieel geopend, maar op zondagmiddag 3 november klonk reeds hoorngeschal. Het Trio St. Petersburg, bestaande uit de violiste Michaela Hollmannova, hoornist Sergei Dovgaliouk en pianist Alla Libo met medewerking van klarinettiste Nancy Braithwaite en cellist Guus Fabius verzorgde een optreden in het kader van de Kromme Rijn Concerten.

Zie de programmafolder (pdf) voor het programma en een kennismaking met de musici.

Er klonk muziek die we niet vaak te horen krijgen, maar wat een klankschoonheid valt er te ontdekken in de Quatre petites pièces van Charles Koechlin (1867- 1950), waarin het warme timbre van de hoorn een grote rol speelt. Koechlin, zelf hoornist, was een leerling van Gabriel Fauré. Oosterse sferen werden opgeroepen in het Chanson exotique van Hidayat Inayat Khan (geb.1917), zoon van de bekende Inayat Khan, leider van de internationale Soefibeweging en eveneens componist. Niet verwonderlijk dat er mantra-achtige klanken door de ruimte zweefden, die je ook als minimal music zou kunnen betitelen. Het Trio St. Petersburg zorgde vervolgens voor verfijnd samenspel in de drie Russische liederen voor viool, hoorn en piano van Michael Glinka, die als de vader van de moderne Russische muziek wordt beschouwd. Het concert werd besloten met het kwintet van Robert Kahn(1865-1951) voor piano, viool, klarinet, hoorn en cello, een componist die sterk werd beïnvloed door de grote romantici Brahms, Mendelssohn en Schumann.

Het overheersende gespreksthema in de pauze was uiteraard de akoestiek van deze nieuwe zaal. In verband met het gebruik van het MFA voor de Muziekschool zijn materialen gebruikt die sterk geluiddempende eigenschappen hebben. Dat vertaalde zich in een aanvankelijk wat droge akoestiek zonder nagalm, die allengs veranderde in een warmere klank waarin het samenspel homogeen klonk maar waarin de afzonderlijke instrumenten goed waren te onderscheiden. De conclusie kan zijn dat Bunnik met MFA Kersentuin een mooie, zeer geschikte concertlocatie rijker is.

Kees de Pee