KROMME RIJN CONCERTEN

28 september 2014

Trio Fantasticus
Virtuoze italiaanse barokmuziek

Concert in de oude dorpskerk in Bunnik

Programma

Dieterich Buxtehude
(1637 - 1707)
Duosonate in Bes grote terts
Antonio Bertali
(1605 - 1669)
Duosonate in d mineur
Giovanni Antonio Pandolfi Mealli
(c. 1630 - 1669)
Sonate 'La Castella' in D groot
Augustinus Kertzinger
(d. 1678)
Sonatine in d mineur
Dieterich Buxtehude Duosonate in a mineur

Pauze

John Jenkins
(1592-1678)
Fantasie in d mineur
Johann Heinrich Schmelzer
(c. 1621 - 1680
)
Duosonate in a mineur
Georg Muffat
(1653 - 1704)
Passacaglia in g mineur voor Klavecimbel
Philipp Heinrich Erlebach
(1657 -1 714)
Sonata Terza in A grote terts

Over de artisten

Rie Kimura studeerde barokviool in Tokio en aan het conservatorium van Amsterdam, waar zij in 2009 cum laude is afgestudeerd. Zij speelt regelmatig met het Amsterdam Baroque Orchestra, de Nederlandse Bachvereniging, Musica Amphion en het Bach Collegium Japan. In 2008 was zij hoofdprijswinnaar in de Yamanashi Early Music Competition (Japan) en in 2010 kreeg zij de hoofdprijs en ook de publieksprijs in het Premio Bonporti Concours in Rovereto, (Italië).

Robert Smith werd geboren in Yorkshire en ging in Wales naar de universiteit. Daarna vertrok hij naar Nederland om barokcello te studeren. Hij studeert viola da gamba bij Mieneke van der Velden in Amsterdam. Hij was eerste cellist van het European Union Baroque Orchestra in 2005 en speelt nu in verschillende ensembles zoals Fantasticus en het Amsterdam Baroque Orchestra. In November 2012 heeft Robert de 1e prijs en publieksprijs gewonnen in het Bach-Abel Viola da Gamba Concours in Köthen en daarnaast nog een speciale prijs voor een uitvoering op viola da gamba van een lied van heavy-metal band Metallica. In 2010 heeft Robert de 2e prijs gewonnen in de 4e Internationaler Solistenwettbewerb für Alte Musik in Brunnenthal in Oostenrijk. Robert speelt samen met Rie Kimura in het Ensemble Diamanté.

Guillermo Brachetta begon zijn pianostudie in zijn geboorteland Argentinië. Na de barokmuziek te hebben ontdekt, wijdde hij zich aan het klavecimbel. In Nederland studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij volgde lessen en masterclasses bij o.a. Gustav Leonhardt. Samen met Menno van Delft richtte hij het "Collegium Wilhelm Friedemann Bach" op met als doel de muziek van deze ten onrechte in de vergetelheid geraakte componist te herontdekken. Guillermo Brachetta is tevens zeer actief als uitgever en onderzoeker. Vele werken uit de 17de en 18de eeuw werden door hem voor het eerst uitgegeven.

De belangrijkste inspiratie voor het ensemble is de stylus fantasticus van de late 17de eeuw. Dit was "een vrije en teugelloze methode van componeren", die in feite een instrumentale bevrijding was van de heerschappij van de vocale muziek. Avontuur en ontdekking waren de levenskracht van die tijd en zijn tevens de drijfveer van elke uitvoering en elk programma van Fantasticus. De leden van het trio Fantasticus spelen op historische instrumenten