KROMME RIJN CONCERTEN

 

14 december 2014

ARTO Ensemble -
  Twee generaties

Een redding door jong talent

Concert in de Oude Dorpskerk

 

Nancy Braithwaite - klarinet
Amarins Wierdsma - viool
Prunella Pacey - altviool
Guus Fabius - cello
Charlotte Spruit - viool

Anders dan verwacht en toch heel goed.

Bij het binnenkomen in de concertkerk verwacht men een plaatsje te zoeken rond een podium met lege stoelen en muziekstandaards. Maar zondagmiddag 14 december troffen we 5 musici bezig met het oefenen van een stuk dat niet op het programma stond. Zangeres Rosina Fabius had zich 2 uur voor het begin van het concert ziek gemeld en daar het programma voor tweederde uit liederen bestond moest er duchtig geïmproviseerd worden.

De 14-jarige violiste Charlotte Spruit uit De Fancy Fiddlers (zie elders op deze website) durfde het aan om het gekortwiekte ARTO ensemble te versterken. Maar een half uurtje samen repeteren is dan toch aan te raden.

De twee instrumentale stukken die op het oorspronkelijke programma stonden werden vóór de pauze gespeeld. Eerst speelden Nancy Braithwaite op klarinet, Amarins Wierdsma op viool, Prunella Pacey op altviool en Guus Fabius op cello het klarinetkwartet K374 van W.A. Mozart. En daarna werd een erg mooi strijktrio gespeeld van de jong in Auschwitz gestorven Tsjechische componist Gideon Klein. De uitvoering van beide stukken was van dien aard dat bezoekers die speciaal voor de liederen van Rosina Fabius gekomen waren besloten om ook het tweede deel van het concert te beluisteren.

Na de pauze speelde Amarins Wierdsma solo een étude van J.S.Bach, de chaconne. Een mooi en moeilijk stuk. Het publiek was onder de indruk en het applaus hield zo lang aan dat zij terug moest komen om een tweede keer te buigen.

Als sluitstuk werd het klarinetkwintet van W.A.Mozart gespeeld, ARTO instrumentalisten met gastvioliste Charlotte Spruit. Mooi gespeeld met sterke levendige delen en ingehouden zachte delen.

Na afloop verlieten de bezoekrs traag de kerk. Geroerd, niet alleen door de muziek zelf maar ook door hoe twee jonge musici, Amarins Wierdsma als solo violiste en Charlotte Spruit als op ultra-korte termijn gastvioliste, een geïmproviseerde tweede helft van een concert mogelijk maakten.
En het was een mooi concert.

Rudi van Houten