KROMME RIJN CONCERTEN

15 februari 2015

Harp, fluit, viool en leden van ARTO

Concert in de Oude Dorpskerk

Remy van Kesteren harp
Eleonore Pameijer fluit
Elisabeth Perry viool
Jorinde Gray viool

leden van het ARTO ensemble:

Nancy Braithwaite klarinet
Prunella Pacey altviool
Guus Fabius cello

Zie het programma.

De middag begon met de Suite en Duo voor fluit en harp van Jean Cras, een Franse marineofficier die liefhebberde in componeren en dat heel goed deed. Het wordt ook wel in andere bezetting uitgevoerd (piano en viool), maar de uitvoering van Remy van Kesteren (harp) en Eleonora Pammeijer (dwarsfluit) lijkt beter bij de muziek te passen, mooi en levendig. Daarna speelden violisten Elsibeth Perry en Jorinde Gray een aantal korte stukjes van Béla Bartók, geschreven als oefenmateriaal, maar ze zouden best wat vaker op een podium uitgevoerd mogen worden. Het laatste stuk voor de pauze was het Trio voor fluit, harp en altviool geschreven in 1926 door Leo Smit, een Nederlands-Joodse componist. De drie musici speelden een vrolijk sprankelijke uitvoering met wat bedachtzame delen.Erg mooi, en niet voorstelbaar dat het amper 15 jaar later als "foute kunst" werd weggezet.

Het programma na de pauze was al even afwisselend, eerst een stuk van Pietro Bottesini, "Andante en Variaties voor fluit, klarinet en strijkkwartet" waarin alle muziekanten behalve Remy van Kesteren een rol vervulden. De harpist schitterde solo in het volgende stuk, een harpbewerking van een thema van vioolduivelskunstenaar Paganini.
De middag werd besloten met een heerlijk romantisch "Introduction et allegro voor fluit, klarinet, harp en strijkkwartet" van Maurice Ravel waarbij nu alle musici op het podium stonden.
Een mooie middag.

Rudi van Houten