KROMME RIJN CONCERTEN

4 oktobber 2015

Firma Continuo en solisten

Remember me ...
Vreugde en verlies in barokopera's

Aria's voor sopraan en alt, onderbroken door instrumentale stukken

De Firma Continuo is een barokensemble met een variabel aantal musici. Dan weer speelt de groep als trio, dan weer in een grotere bezetting met zang en meerdere strijkers. Jan van Grootheest, Diederik van Dijk en Jiska ter Bals zijn de spelers van het eerste uur. De Firma Continuo heeft een breed repertoire en is niet wars van experimenten. De groep speelde op uiteenlopende plekken; bijv. op een vlot op het water tijdens het Sloterplasfestival, of tijdens de opening van een Rietveld tentoonstelling. Maar natuurlijk ook op verschillende concertpodia door heel Nederland.

Deze middag wordt het programma "Remember me" uitgevoerd door:

Sopraan: Laila Neuman
Alt: Eline Welle
Viool 1: Jiska ter Bals
Viool 2: Judith Verona
Altviool: Noortje Zanen
Cello: Diederik van Dijk
Blokfluit & fagot: Sanne Vos
Klavecimbel: Jan van Grootheest

PROGRAMMA

John Blow
(1649 1708)
Uit: Venus and Adonis:
  • Ouverture
  • In these sweet groves
G.F. Händel
(1685 – 1759)
Uit: Serse (HWV 40):
  • Ombra mai fu
F. Geminiani
(1687 – 1762)
Sonate voor cello en basso continuo in F, opus 5, nr. 5
  • Adagio
  • Allegro Moderato
  • Adagio
  • Allegro
G.F. Händel Süße Stille, Sanfte Quelle (HWV 205)
Orlando Gibbons
(1583 - 1625)
Prelude & The lord of Salisbury his Pavin
G.F. Händel Uit: Ariodante (HWV 33): Scherza Infida

---- PAUZE----

H. Purcell
(1659 – 1695)
  • Chacony in G minor (Z.730)
  • An evening hymn (on a ground)(Z.193)
Anonym (Engeland 17e eeuw) The Black Joak, upon a silent Ground in D
G.F. Händel – Uit Rodalinda (HWV 19): Io t' abbraccio
H. Purcel- Fantasia 11(Z.742) Uit: Dido and Aeneas (Z.626):
  • When I am laid in earth (Remember me)

RECENSIE

Zon en tranen in barokmuziek

Ondanks het schitterende nazomerweer waren de bezoekers van het eerste Krommerijnconcert van dit seizoen niet ontevreden met hun keuze om binnen in de kerk te gaan zitten luisteren. Firma Continuo, deze keer bestaand uit Jiska ter Bals en Judith Verona (viool), Noortje Zanen (altviool), Diederik van Dijk (cello), Sanne Vos (blokfluit en fagot), Jan van Grootheest (klavecimbel) en de vocalisten Laila Neuman (sopraan) en Eline Welle (alt) liet aria’s horen uit opera’s uit de barokperiode afgewisseld met instrumentale muziek uit die periode, voornamelijk Engeland.

De middag opende met een ouverture van John Blow waarin al meteen te horen was hoe mooi de barokinstrumenten samenklinken. Daarna in aria’s van Händel kon het publiek horen hoe mooi de vocalisten samensmolten met de instrumenten, en met elkaar. De instrumentale stukken waren een soort rusten tussen de aria’s. Er klonk een klavecimbel prelude van Orlando Gibbons (eigenlijk nog pré barok), een cellosuite van Geminiani (door Händel naar Engeland gehaald) en een blokfluitsolo ‘The black joak upon a silent ground in D’ waarin de continu klinkende bourdontoon (the drone) er zelf bijgedacht moest worden.

Het laatste lied was “When I am laid in earth” van Purcell waarin koningin Dido afscheid neemt van haar geliefde Aeneas, en vraagt “Remember me”, de daarop volgende koorzang “with drooping wings” werd instrumentaal uitgevoerd. Tranen binnen en zon buiten, toch geen spijt van binnenzitten.

Rudi van Houten