KROMME RIJN CONCERTEN

8 november 2015

Jong Talent Concert
— Fancy Fiddlers

De jeugd speelt in de dorpskerk

Zondagmiddag 8 november speeelden de Fancy Fiddlers op het concertpodium in de Oude Dorpskerk in Bunnik. Het tweede concert van Kromme Rijn Concerten seizoen 2015/16 werd verzorgd door Jong Talent. Elk weekend reizen jonge vioolstudenten van 6 tot 18 jaar vanuit het hele land, en ook België, naar Hilversum voor intensieve lessen met Coosje Wijzenbeek. Samen met cellostudenten van Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam vormen zij de Fancy Fiddlers die in verschillende bezettingen optreden op concertpodia in en buiten Europa, en nu een ploeg van 19 Fancy Fiddlers in Bunnik.

Er was geen programmalijst bekend gemaakt, Coosje Wijzenbeek leidde mondeling de stukken in. Het eerste stuk, van Händel, werd gespeeld door de “kleintjes”. De jongste leden van de Fancy Fiddlers ploeg lieten mooi samenklinkende muziek horen. En ook bij de volgende stukken met andere spelers hoorden we mooi samenspel en mooie klank. Er werd gespeeld zonder dirigent, zonder turen naar bladmuziek op de standaard. De jonge artiesten kenden hun muziek, ze luisterden naar elkaar en letten op elkaar en speelden met elkaar. Twee keer verschenen er muziekstandaards op het podium, soms zijn er spiekbriefjes nodig.

Niet alleen het vertrouwde repertoire van Händel, Mendelsoh, Mozart en Grieg werd verklankt. We hoorden ook fascinerende muziek van onbekende componisten uit Zweden en Nederland (Dag Winèr, Bree) en een toegift van Sjostakovitsj.

Een middag met mooie muziek en de verwarmende belevenis van jonge mensen die keihard werken om iets moois te maken en daar in slagen.

Rudi van Houten