KROMME RIJN CONCERTEN

13 december 2015

ARTO Ensemble en vrienden

Recensie

Topartiesten in de Oude Dorpskerk in Bunnik

Het ARTO Ensemble en drie muzikale vrienden speelden zondagmiddag 13 december op het derde concert in de reeks Kromme Rijn Concerten 2015-2016.
Mezzosopraan Rosina Fabius, klarinettiste Nancy Braithwaite, fagottist Frans Robert Berkhout, hoornspeler Hans Dullaert, violiste Amarins Wierdsma, altvioliste Prunella Pacey, Guus Fabius op de cello en James Oesi op de contrabas vulden een middag met gevarieerde muziek.

Begonnen werd met de speelse Serenado in Vano van Carl Nielsen. Vijf muzikanten met fagot, hoorn, klarinet, cello en contrabas beeldden uit hoe een groep jonge mannen tevergeefs een aubade brengt aan een schone dame. Als zij ook na het tweede smachtende stuk niet op het balkon verschijnt trekken ze maar af met een vrolijk deuntje om ergens een pint te gaan pakken. Daarna zong Rosina Fabius begeleid door altviool, klarinet en contrabas de cyclus “Op dagen van Licht” van Claudia Rumondor. Liederen met intrigerende muziek, enkele met meerdere coupletten, een ander slechts drie regels. Een cyclus vol verlangen en met weemoed en humor. De componiste/dichteres was aanwezig en toonde zich ingenomen met de vertolking. En als laatste stuk voor de pauze zong Rosina begeleid door altviool en cello de vrolijke serie “Children’s Songs” van Joep Beerens, een studiegenoot op het conservatorium. Ook dit moderne stuk werd met plezier door het publiek beluisterd.

De muziek is niet opgenomen, maar de liedteksten zijn hier te lezen.

Na de pauze klonk er weer wat bekendere muziek, de zeven instrumentalisten speelden het septet van Ludwig van Beethoven. Een speels stuk van een nog jonge Beethoven. Het werd gespeeld zoals een kind opgaat in het spelen, met toewijding en veel plezier, en het werd met vreugde door het publiek beluisterd.

Er waren wat lege stoelen in de kerk, de mensen die daar niet zaten hebben een heel mooi concert gemist.

Rudi van Houten