KROMME RIJN CONCERTEN

17 april 2016

Arto Ensemble en Ruña ‘t Hart, viool

RECENSIE

Van W.A. Mozart tot Pierre Boulez

Zondagmiddag 17 april klonk het vijfde Krommerijnconcert van dit seizoen in de Oude Dorpskerk in Bunnik. Het ARTO Ensemble, (mezosopraan Rosina Fabius, klarinettiste Nancy Braithwaite, violiste Amarins Wierdsma, altvioliste Prunella Pacey en cellist Guus Fabius) versterkt met violiste Ruña ’t Hart liet in ongeveer 2 uur muziek horen uit een periode van ruim tweehonder jaar.

Begonnen werd met kleine bezettingen. Het eerste nummer was een duet van W.A. Mozart voor viool en altviool gespeeld door Amarins Wierdsma en Prunella Pacey. Vertrouwd klinkende muziek die een prettige stemming in de kerk bracht. Daarna klonk de Sonate Op.12 voor klarinet solo van Oane Wierdsma, mede-oprichter van het ARTO Ensemble en Stichting Kromme Rijn Concerten. Nancy Braithwaite gaf een mooie uitvoering van deze compositie van haar 8 jaar geleden, te vroeg, overleden echtgenoot. Als laatste voor de pauze zong Rosina Fabius begeleid door strijkkwartet een soort mini opera, ‘Il Tramonto’. Een in het Italiaans vertaald gedicht van Perry Brysshe Shelly met muziek van Ottorino Respighi.

Na de pauze kon het publiek luisteren naar het intrigerende Anthèmse voor viool solo van Pierre Boulez. Een modern stuk, even oud als de uitvoerende soliste Amarins Wierdsma. De middag werd besloten met weer vertrouwd klinkende muziek. Het Kwintet Op.34 voor klarinet en strijkkwartet was door Carl Maria von Weber geschreven voor de toenmalige klarinetvirtuoos Heinrich Baermann. Ook nu werd het virtuoos gespeeld door soliste Nancy Braithwaite én de begeleidende strijkers.

Rudi van Houten