KROMME RIJN CONCERTEN

15 januari 2017

Leden van het Barbican Strijk Kwartet

met
Mihai Ritivoiu, pianoProgramma

Ludwig van Beethoven Strijktrio op. 9 nr. 2 in D groot
  1. Allegretto
  2. Andante quasi allegretto
  3. Menuetto – Allegro
  4. Rondo – Allegro
Alfred Schnittke Strijktrio (1985)
  • Moderato
  • Adagio

Pauze

Gabriël Fauré Piano kwartet nr.1 op.15 in c klein
  • Allegro Molto Moderato
  • Scherzo, Allegro Vivo
  • Adagio
  • Allegro Molto

RECENSIE

Nieuwe muziek van nu en van toen in de Oude Dorpskerk van Bunnik.

Zondagmiddag 15 januari klonk er vernieuwende muziek in de oude Dorpskerk in Bunnik. Amarins Wierdsma (viool), Christoph Slenczka (altviool) en Joanna Prodanova (cello), drie strijkers van het Barbican String Quartet begonnen met het strijktrio op.9 van Beethoven, destijds verrassend voor het Weense publiek maar hedendaags vertrouwd klinkend. Prachtig en helder gespeeld, evenwichtige samenklank van de instrumenten. Dat klonk ook in het volgende strijktrio 200 jaar jonger (1985) van Alfred Schnittke. Het was fascinerend, teruggrijpend op muzieksoorten van 100 jaar en zelfs de romantiek van Schubert en Chopin was te herkennen, maar dan toch weer echt even anders. De componist noemde het 'polystylisme', en dat werd door de drie strijkers schitterend uitgevoerd.

Na de pauze mocht pianist Mihai Ritivoiu de drie strijkers versterken voor de uitvoering van het pianokwartet nr.1 op.15 van Fauré wat eind 19de eeeuw het Parijse publiek in verwarring bracht. Ook met de piano er bij bleef de klank van de instrumenten prachtig in balans, en het hedendaagse publiek werd niet verward. Een lang applaus volgde.

Een goed besteedde middag met luisteren naar muziek van oude en jonge nieuwlichters met geestdrift gespeeld door zeer bekwame musici.

Rudivan Houten