KROMME RIJN CONCERTEN

Vierde concert seizoen 2016 - 2017

Nederlandse première Alice (Th. Oboe Lee)

RECENSIE

Een cadeautje voor muziekfijnproevers.

In een volle Oude Dorpskerk in Bunnik klonk zondagmiddag 19 februari het vierde concert in de serie Kromme Rijn Concerten van dit seizoen. Een half uur later dan gebruikelijk omdat kamermuziek niet goed klinkt tegen de achtergrond van een andere cultuurmanifestatie, de carnavalsoptocht. Vier leden van ARTO met drie gastmusici speelden in verschillende combinaties vier zeer verschillende werken.

Rosina Fabius zingt "Alice"

Begonnen werd met het pianokwartet in Es (KV493) van W.A.Mozart. Sophiko Simsive (piano), Elisabeth Perry (viool), ARTO altvioliste Prunella Pacey en ARTO cellist Guus Fabius brachten een mooie samenklank ten gehore waarbij de piano soms dienstbaar de strijkers ondersteunde dan weer echt de toon aangaf. Een prettig begin van deze muziekmiddag. Daarna reisden we met ARTO's mezzosopraan Rosina Fabius ondersteund door Sophiko Simsive en hoornist Hans Dullaert een halve eeuw vooruit voor het romantische verhaal "Le jeun pâtre Breton" van Hector Berlioz. Een herder roept naar zijn geliefde verder achter de heuvels en krijgt maar zwakjes antwoord. Halverwege het lied loopt de hoornist een eind weg om het zachte verwaaide antwoord te produceren.

Als laatste stuk voor de pauze kwam de première van "Alice". Gedichten uit "Alice in Wonderland" met muziek speciaal gecomponeerd voor ARTO door Thomas Oboe Lee. Het bleken stevige, soms zelfs dramatische uitvoeringen van de parodie gedichten. Uitgevoerd door Rosina Fabius, violiste Elizabeth Perry en ARTO leden, Prunella Pacey, Guus Fabius en Nancy Braithwaite (klarinet).

Na de pauze speelden de instrumentalisten het sextet voor viool, altviool, cello, klarinet, hoorn en piano van Ernst von Dohnányi. Een opgewekt stuk net als Mozarts pianokwartet maar met heel andere klanken, verrassende wendingen in de melodieën en ritmes. En een verrassende combinatie van instrumenten, bijna een mini symfonieorkest.

De middag was een traktatie voor de luisterars die de musici bedankten met een lang applaus.

Rudi van Houten