KROMME RIJN CONCERTEN

21 mei 2017

Vocaal concert
Programma

Franz Schubert
An die Sonne D439 Johann Peter Uz
Im Frühling D882 Ernst Konrad Friedrich Schulze
Lebenslust D609 Johann Karl Unger
Der Wanderer D493 Schmidt von Lübeck
Der Tanz D826 Kolumban Schnitzer von Meerau

Johannes Brahms
Es rausschet das Wasser Op. 28/3 Johann Wolfgang von Goethe
Verzagen Op. 72/4 Karl von Lemcke
Die Meere Op. 20/4
Sehnsucht Op. 112/2
Die Boten der Liebe Op. 61/4

Gioachino Rossini
La danza uit "Les soirées musicales"
La ragata veneziane
Il carnevale di Venezia

-PAUZE-

Joseph Haydn “Ah se tu vuoi ch’io viva” La fedeltà premiata
Wolfgang Amadeus Mozart “Crudel perche finora” Le nozze di Figaro
Wolfgang Amadeus Mozart “Non so piu” Le nozze di Figaro
Gaetano Donizetti “Una parola, o Adina…” L’elisir d’amore
Giacomo Puccini “O Mimì tu più non torni” La bohème
Ludwig von Beethoven “Mir ist so wunderbar” Fidelio

RECENSIE

Smachtende liefde, vrolijke liedjes en hilarische operastukken.

Vier zangers en een pianist verzorgden het laatste Krommerijnconcert van het seizoen 2016-2017 in de Oude Dorpskerk in Bunnik. Op 21 mei zongen sopraan Charlotte Houberg, mezzosopraan Rosina Fabius, tenor Satriya Krisna en bariton Michael Wilmering met begeleiding van pianist Ernst Munneke een mooi gebalanceerd en zeer gevarieerd programma.

Er werd begonnen met blijmoedige liederen van Franz Schubert. An die Sonne, Im Frühling, Lebenslust, Der Wanderer, Der Tanz werden gezongen in wisselende samenstellingen. Een kwartet, een duet of een solist bezongen overtuigend de vreugde van het leven. In de liederen van Johannes Brahms toonden de zangers in weer wisselende samenstellingen dat ook mijmerende en meer weemoedige liederen heel mooi klinken.

De drie liederen van Gioachino Rossini vormden een overgang naar het programma na de pauze. Er was wat miniem, maar zeer aanstekelijk toneelspel in "La ragata veneziane" uitgevoerd door het volledige gezelschap. Het bedellied "Il carnavel di Venezia" (baritonsolo) deed al sterk denken aan "Le nozze di Figaro".

Na de pauze werden stukken uit opera's uitgevoerd, niet alleen gezongen maar ook gespeeld. Hierbij kreeg begeleidend pianist Ernst Munneke ook de rol van inleider om het verhaal rond de operastukken kort te verklaren, voor zover mogelijk bij een opera met enkele verhaallijnen door elkaar. Een rol die hij bij de liederen van Rossini al had opgepakt.

De zes operafragmenten van Haydn, Mozart, Donizetti, Puccini en Beethoven werden mooi opgevoerd. De vier vocale solisten overtuigden elk voor zich maar werkten ook heel mooi samen als gezelschap. De begeleidend pianist was dienstbaar en ondersteunend maar zeer aanwezig. Het was een gevarieerde en complete muziekmiddag die door het publiek beloond werd met een lang applaus zodat een toegift niet kon uitblijven. En toen klonk er plotseling een "MI-AUW" uit het kattenduet van Rossini waar voor deze gelegenheid twee katers aan waren toegevoegd. Een hilarisch eind van het seizoen Kromme Rijn Concerten.

Rudi van Houten