KROMME RIJN CONCERTEN

10 december 2017

Fancy Fiddlers


Het strijkersensemble Fancy Fiddlers bestaat uit ca 25 viool- en cellotalenten in de leeftijd van 6 tot 19 jaar onder supervisie van de bekende Hilversumse vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. De jonge violisten komen uit heel Nederland en verder.
Violen in de sneeuw

De code oranje trotserend waren vanuit het hele land de jonge violisten naar Bunnik gereisd om ons te laten horen hoe met begeestering gespeelde muziek klinkt. In haar inleiding vertelde Coosje Wijzenbeek dat ze met een volledige selectie gekomen waren. Ze stelde alle musici voor, in leeftijd variërend van 8 jaar (hun eerste podiumoptreden) tot 18 jaar, en afkomstig uit o.a. Heemstede, Groningen, Amersfoort, Amsterdam, Tilburg, Utrecht, maar ook Gent en Antwerpen.

introductie door Coosje Wijzenbeek

De Fancy Fiddlers waren met een grote groep gekomen, Coosje Wijzenbeek benoemde de jongste artiesten als "de kleintjes". De kleintjes verzorgden het eerste deel van de middag. Zij speelden delen uit concerten van Vivaldi, Albinoni, een prachtig stuk van Sibelius dat heel mooi paste bij het sneeuwlandschap buiten. Zij spelen zonder dirigent en zonder bladmuziek, zij kennen hun muziek en letten op elkaar en samen maken ze muziek die het beluisteren echt waard is. Bij het strijkkwartet van Mozart verschenen er toch muziekstandaards op het podium. Een spiekbriefje geeft toch wel steun als vier strijkers elk een eigen melodielijn spelen, maar het leek dat het eigenlijk niet nodig was.

kleintjes_in_concert

De 'grootjes' vulden het tweede deel van de middag. Zij speelden volledige concerten, ook uit het hoofd en zonder dirigent. Wij hoorden composities van o.a. Felix Mendelssohn en Niels Gade. En een strijkkwartet van Beethoven, ook hier de spiekbriefjes op de muziekstandaards, en weer de indruk wekkend dat dat helemaal niet nodig was.

De Fancy Fiddlers spelen met volledige inzet en veel enthousiasme. Het plezier in muziek maken en samen spelen spat er van af, en dat is een genot om te zien. Hun klank is erg mooi en wanneer de compnist echt moeilijke stukken geschreven heeft wordt er virtuositeit getoond.

Na het slotapplaus en de bloemen kondigde Coosje Wijzenbeek nog twee 'encores' aan.

Encore van de "kleintjes"

Encore van de "grootjes"

Op strijkinstrumenten kan pizzicato gespeeld worden, maar gebruik als banjo of mandoline of gitaar was nieuw.

De busdiensten hadden de worsteling met de sneeuw opgegeven en wij moesten lopen van Bunnik naar Odijk door de gepekelde kleddersneeuw om thuis te komen. Toch veel voldoening dat we dit concert genoten hebben. Hopelijk zijn alle artiesten ook veilig thuis gekomen.

Rudi van Houten