KROMME RIJN CONCERTEN

30 oktober 2022

Hemenway Ensemble

Claron McFadden – sopraan
Nancy Braithwaite – klarinet
Michael Stirling – cello
Vaughan Schlepp – piano

Bijzonder aan dit ensemble zijn de maar liefst twee in Nederland woonachtig sopranen met internationale bekendheid: Claron McFadden en Roberta Alexander. Samen zingen zij een duet van de Amerikaanse componist Edith Hemenway op teksten van Langston Hughes over het leven van zwarte Amerikanen in de 20e eeuw.

Het programma is samengesteld uit werken van drie zeer verschillende vrouwelijke componisten.
Louise Farrenc schreef haar trio voor klarinet, cello en piano in 1840 en was als pianodocent aan het conservatorium van Parijs een voorvechter van gelijke betaling voor vrouwen en mannen. Clara Schumann, echtgenoot van Robert Schumann en een van de belangrijkste pianisten van haar tijd, schreef haar 3 Romanzen in 1840. Deze korte juwelen in de romantische stijl worden uitgevoerd door Michael Stirling, solocellist van het Radio Filharmonisch Orkest en Vaughan Schlepp, piano. Claron McFadden zingt liederen van Edith Hemenway en er wordt een instrumentaal trio uitgevoerd dat is gebaseerd op een gedicht over een uil en een poesje.

Maar het hoofdgerecht is the wereldpremière van Thirteen Ways of Looking at a Blackbird (2021) voor sopraan, klarinet, cello en piano, geschreven voor dit ensemble door Edith Hemenway (1926). De componist zal het concert vanuit de V.S. bijwonen via Skype!