KROMME RIJN CONCERTEN
poster

2 april 2023

Tango en Hongaarse dansen

Amarins Wierdsma, Nancy Braithwaite en last but not least Bas Verheijden gaan een gevarieerd programma spelen met werken van Schubert (19de eeuw klassiek), Béla Bartók (20ste eeuw, laat-romantiek en een grondlegger etnomusicologie), en Willem Wander van Nieuwkerk (in alle opzichten een hedendaags componist).

Het concert wordt geopend met het meest recente werk, het trio voor viool, klarinet en piano van Willem Wander van Nieuwkerk. De première van deze opdrachtcompositie vond plaats in 2004, in dezelfde dorpskerk waar het onderhavige concert plaatsvindt, uitgevoerd door het Bartok trio, waarvan Nancy Braithwaite en Bas Verheijden toen reeds deel van uitmaakten. Het gedeelte voor de pauze wordt afgesloten met de Fantasie in C groot voor viool en piano van Franz Schubert dat bekend staat als een van moeilijkste werken voor viool en piano en Schubert’s laatste werk was voor deze bezetting.

Na de pauze speelt Bas Verheijden vier Schubert liederen door hemzelf bewerkt voor piano solo waarbij hij de piano laat zingen. Het concert wordt afgesloten door de Contrasten van Béla Bartók voor viool, klarinet en piano, die in opdracht zijn geschreven voor de bekende jazz klarinettist Benny Goodman, die ook de première speelde met Bartók zelf op de piano. Bartók gebruikte volksdansen uit Hongarije en Roemenië als inspiratie voor dit werk.