KROMME RIJN CONCERTEN

Amarins Wierdsma, viool

Amarins Wierdsma, (1991) dochter van dirigent Oane Wierdsma en klarinettiste Nancy Braithwaite, begon op tweejarige leeftijd met viool-spelen. Van 1996 tot 2009 studeerde ze bij Coosje Wijzenbeek en trad op met de Fancy Fiddlers. Sindsdien bezoekt zij het Amsterdams Conservatorium en is Vera Beths haar viooldocent. Ook heeft Amarins regelmatig Bach-lessen van de cellist Anner Bijlsma.

Amarins nam deel aan cursussen zoals: International Music Seminar Prussia Cove, Stringtime-Niederrhein in de Duitse stad Goch, het Orlando Festival, Kloster Shöntal, het Peter de Grote Festival, Academy Lausanne, The International Holland Music Sessions en Masterclasses Apeldoorn.Tijdens masterclasses ontving zij lessen van o.a. David Takeno, Philippi Grafin, Herman Krebbers, Isabelle van Keulen, Gerhard Schulz, Pierre Amoyal, Viviane Hagner, Krystof Wegrzyn, Sherban Lupu, Marc Lubotsky en Emmy Verhey.

Op 4 december 2012 werd haar de Anton Kersjes Vioolbeurs uitgereikt. Eerder won Amarins 1e prijzen bij de Iordens viooldagen in Den Haag (2006) en bij het Davina van Wely Vioolconcours. In december 2007 werd zij benoemd tot Jong Muziektalent Nederland tijdens het Nationale Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en in 2009 won zij de 3de prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours.Tijdens het Peter de Grote festival (zomer 2009) ontving zij de Lamberté-Hoedemaker prijs. Met Didel Bish won zij in november 2011 de 1e prijs in het kamermuziekconcours van het Kamermuziekfestival Hoorn.

Amarins is de primarius van het Engadin kwartet, waarmee ze o.a. optrad tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht in 2010. Tijdens dit festival soleerde zij samen met Eva van Haaften, Rosanne Philipens en Janine Jansen in het concert voor 4 violen van Vivaldi. Bruch’s Vioolconcert speelde ze in april 2011 met de Hilversumse Orkest Vereniging. In april van datzelfde jaar maakte Amarins samen met pianiste Didel Bish en zangeres Nikki Treurniet voor de Netherlands-America Foundation een tour door de Verenigde Staten.

Met Didel Bish won zij in november 2011 de 1e prijs in het kamermuziekconcours van het Kamermuziekfestival Hoorn. In maart 2012 reisde ze samen met pianiste Didel Bish en celliste Dana de Vries, en het ensemble 'Strings Attached' naar Porto, Portugal, om daar het Conservatorium van Amsterdam te vertegenwoordigen tijdens het Harmos Festival. In maart 2013 speelde Amarins samen met Victor Alsén en Ole Christian Hagenrud voor Koningin Beatrix.

Amarins speelt op een Carlo Fernando Landolfi viool uit 1755, die ze in bruikleen heeft gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Zie ook www.amarinswierdsma.com